Κυριακή 14 Μαρτίου 2010

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 23.00 ΣΕ ΜΙΚΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

πηγη ΤΑ ΝΕΑ Οn line

«Μας στρέφουν στα σκυλάδικα»





«Υπάρχει κάποιος λόγος να εφαρμοστεί η  απόφαση αυτή σε όλους  ανεξαιρέτως;» ρωτάει ο  Ορφέας Περίδης. «Όσοι ενοχλούν ή δεν έχουν  την  πρέπουσα ηχομόνωση, ή δεν έχουν σωστό  εξαερισμό, να κλείνουν. Όσοι όμως  είναι  εντάξει, γιατί να τους επιβάλλεται η  απαγόρευση;»
Εκπληξη κατ΄ αρχάς: «Είναι σίγουρο;». Και αμέσως μετά: «Αποκλείεται να το εφαρμόσουν». Κάπως έτσι αντέδρασαν οι ιδιοκτήτες μπαρ και μικρών μουσικών σκηνών στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, να σταματάει η μουσική στις 23.00 και τις Παρασκευές, Σάββατα, αργίες στη 01.00. Απόφαση που αφορά χώρους μέχρι 200 ατόμων, που ως επί το πλείστον παίζουν μουσική με ντιτζέι ή αντλούν από την αστείρευτη (όπως φαίνεται) κοινότητα της νεώτερης γενιάς μουσικών .

Χαρακτηριστική είναι η ερώτηση ενός σταρ των μικρών χώρων, του Κωστή Μαραβέγια: «Γιατί το κάνουν; Θέλουν να αφορίσουν το νέο αίμα;». Ένας άλλος εκπρόσωπος της νεώτερης γενιάς, ο Λεωνίδας Μπαλάφας, αναρωτιέται: «Είδαν ότι κινδυνεύουν τα σκυλάδικα και θέλουν να τα ενισχύσουν;».

Δεν είναι βέβαια τόσο απλό. Γιατί μπαράκια και μικρά μουσικά στέκια κατακλύζουν και γειτονιές της Αθήνας, όπου ο οικιστικός ιστός είναι πυκνός και τα ηχεία τους μπορεί να «βγαίνουν» στην... τουαλέτα του παρακείμενου διαμερίσματος. Γιατί λοιπόν τούς έχει δοθεί εξαρχής άδεια μουσικής; Δεν τους έχει δοθεί, είναι η απάντηση. Ή, αν τους έχει δοθεί, ισχύει μέχρι τις 23.00 κι εκείνοι συνεχίζουν με την ανοχή του δήμου. Άλλωστε μέχρι τώρα δεν ήταν ο δήμος που φρόντιζε να εφαρμόζονται οι αποφάσεις ή να επιβάλλονται οι κυρώσεις, αλλά η Αστυνομία. Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων δίνει όμως εφεξής το δικαίωμα στη Δημοτική Αστυνομία να παρατείνει ή να περικόπτει το ωράριο λειτουργίας.

«Το θέμα είναι απλό. Αν βρίσκεσαι σε κατοικημένη περιοχή με κόσμο και δεν έχεις ηχομόνωση, να σταματάει η μουσική στις 23.00» λέει η βουλευτής Επικρατείας Μάγια Τσόκλη,μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, κάτοικος της πολύβουης οδού Ηρακλειδών.

«Αν δεν ενοχλείς όμως, δεν υπάρχει λόγος να σταματάει η μουσική.

Πρακτικό είναι το θέμα, όχι ηθικό.

Αλλά εδώ βλέπουμε μπαρ που δεν έχουν ούτε καν άδεια για μουσική να έχουν τα ηχεία έξω και να μη γίνεται τίποτα...».

Το τι αναγράφεται στην άδεια και με ποια κριτήρια τη ζητάει ο επιχειρηματίας, είναι επίσης ένα θέμα. «Αν έχεις άδεια νυχτερινού κέντρου», λέει ο ιδιοκτήτης της ιστορικής «Αρχιτεκτονικής» Τηλέμαχος Ιωσήφ, «τότε πληρώνεις 5% δημοτικά τέλη. Αν έχεις άδεια μπαρ, πληρώνεις 2%. Επίσης, αν δηλώσεις χώρο 200 ατόμων δεν υπόκεισαι στους υγειονομικούς ελέγχους που έχουν τα νυχτερινά κέντρα. Το Υγειονομικό έρχεται εφάπαξ και τελειώνεις».

Και η μουσική; «Ο νόμος υπάρχει και δίνει άδεια μουσικής στα μπαρ (χωρίς μικροφωνική εγκατάσταση) μέχρι τις 23.00. Αν κάνεις αίτηση, σου δίνουν και δίωρη παράταση- αν δεν ενοχλεί η μουσική». Κατά τη γνώμη του το μέτρο δεν πρόκειται να εφαρμοστεί. Ίδια είναι η άποψη και της ιδιοκτήτριας του μαγαζιού με λάιβ μουσική «Τrova» (στο Μοναστηράκι), Αγάπης Παπαδοπεράκη: «Ουσιαστικά λένε ότι θα εφαρμόσουν τον νόμο - γιατί ο νόμος υπάρχει. Αν το κάνουν, μιλάμε για πλήρη καταστροφή. Γιατί εμείς, τι πουλάμε; Δεν πουλάμε ουίσκι, πουλάμε μουσική. Αν μας κλείσουν, ο δήμος θα χάσει ένα τεράστιο ποσό από δημοτικά τέλη».

«Υπάρχει μια τάση του κόσμου να προτιμάει τους μικρούς χώρους για να ακούσει μουσική και να πιει το ποτό του κι αυτό δεν είναι περίεργο σε εποχές οικονομικής κρίσης. Όμως τέτοια μέρη έχουν φτάσει πλέον στο σημείο ίσα να συντηρούνται. Αν εφαρμοστεί η απαγόρευση, θα μας τσακίσουν», προσθέτει ο ιδιοκτήτης του «Πυρήνα» Γιάννης Κασίμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου