Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Άγρια κερδοσκοπία στα καύσιμα

πηγη ΤΑ ΝΕΑ On-line

«Στα ύψη» έχει σκαρφαλώσει η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης. Ήδη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας πωλείται ακόμα και πάνω από 1,5 ευρώ το λίτρο, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα αύξηση της τιμής, λόγω της αναπροσαρμογής του ΦΠΑ.

Με πρόσχημα την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, οι πρατηριούχοι επέβαλαν αυξήσεις στην τιμή λιανικής πώλησης, 10 έως 12 λεπτών το λίτρο, ενώ η αύξηση του φόρου δικαιολογούσε αύξηση έως 8 λεπτά.

Τον τελευταίο μήνα, οι αυξήσεις των φόρων και η ανεξέλεγκτη κερδοσκοπία «φούσκωσαν» την τιμή κατά 27 λεπτά περίπου.

Η αμόλυβδη πωλείται κατά 50 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με το Μάρτιο του 2009.

Χθες, η αμόλυβδη επωλείτο στην Κρήτη κατά μέσο όρο έναντι 1,56 ευρώ το λίτρο και στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής κοντά στα 1,40 ευρώ.

Με βάση τις τιμές που δηλώθηκαν στο Παρατηρητήριο Τιμών, από τη μέση τιμή 1,283 ευρώ το λίτρο την Δευτέρα 1 Μαρτίου, χθες, η μέση τιμή έφτασε το 1,375. Η ανώτατη τιμή (στο Λασίθι της Κρήτης) σκαρφάλωσε το 1,561 ευρώ το λίτρο, από 1,45 ευρώ την 1η Μαρτίου.

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα οδηγούν, μάλιστα, πολλούς καταναλωτές στα φθηνότερα πρατήρια... γειτονικών χωρών,

Η Ελλάδα είναι σήμερα η τρίτη πιο ακριβή χώρα της ΕΕ στα καύσιμα και στην βόρεια Ελλάδα πολλοί οδηγοί περνούν πλέον τα σύνορα με τη Βουλγαρία, για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ σε τιμές 0,90 - 1 ευρώ το λίτρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου